Turerna kring ishallen

Det var en gång!

Hällåsens ishockeyrink byggdes i mitten av 70-talet och var då planerad byggas som inomhusarena. Men som så många gånger förr så förverkligades inte tänkta planer utan resultatet blev som det ser ut idag. Anläggningen byggdes enligt det billigare alternativet och invigdes med pompa och ståt 1977. Hällåsens ishockeyplan med konstfryst is blev ändå ett lyft för hockeyn i Söderhamn, men många var det som fortfarande önskade att planerna på en hall skulle förverkligas. Historien säger, då det begavs sig, att våra folkvalda i kommuntoppen gav löften om att anläggningen skulle färdigställas till inomhusarena vid senare tillfälle inom kort tid.

Några gånger till!

Då anläggningen nu var byggd och det spelades ishockey för fullt så tänkte nog våra politiker att alla var glada och nöjda. Men visionen om en komplett anläggning fanns fortfarande kvar hos dem som var verksamma på Hällåsen. Under de följande decennierna så framfördes vid flertalet tillfällen önskemål till kommunen om att infria löftet att anläggningen skall kompletteras till inomhusarena. Hur dessa önskemål var utformade är för alltid dolt i historiens dunkel. Många som var drivande inom hockeyn då är inte längre med oss och kan kasta ett ljus över detta. De efterforskningar som skett i arkiven har inte heller gett svar på denna fråga. Men finns det intresserade som var med vid denna tiden är ni mer än välkommen att berätta för oss hur det var då.

Men det finns alltid undantag.

Senaste gången!

1992 så togs på initiativ av några eldsjälar inom SIK fram ett förslag på inomhusarena. Detta resulterade i, som så många gånger förr, ett avslag från kommunens sida med hänvisning till det kärva ekonomiska läget. Återigen sägs från våra politiker att detta får vänta till bättre tider.

Men deras ansträngningar var ändå inte förgäves. Nu fanns ett väl genomtänkt förslag att jobba vidare med.

Ungdomars framtid – vår utmaning!

Barn och ungdomars verklighet och vardag har förändrats markant de senaste åren. Mindre fysisk aktivitet i skolan, mer stillasittande aktiviteter på fritiden i form av datorer, tv-spel, video mm och mindre resurser från kommunen att erbjuda meningsfull aktiv sysselsättning på fritiden har gjort att den fysiska hälsan markant försämras bland dem som växer upp idag. I dagspressen kan man nu allt oftare läsa om dessa problem. Om hur detta kommer att påverka våra kommande generationer när de som vuxna skall ut i världen kan vi tyvärr bara gissa. Därför är det av största vikt att vi skapar så bra förutsättningar som möjligt att bedriva och utveckla ungdomsidrotten på Hällåsen för våra barn och ungdomar i kommunen.

En anpassad arena kommer att innebära att fler barn och ungdomar, pojkar som flickor, väljer att utöva någon form av idrott.

Hällåsen Arena – ett projekt i tiden!

Projektet startade som ett utvecklingsprojekt 2000. Inledningsvis så bedrevs faktainsamling för att senare kunna utforma en inriktning för fortsatt arbete. Det resulterade i grundläggande fakta om nuvarande anläggning och konstruktioner. Som underlag för ett förslag till kompletterad anläggning användes det material som senast 1992 låg till grund för begäran hos kommunen.

I nästa steg bjöds ett flertal intressenter att medverka. Efter mer arbete och ett antal möten kunde vi sammanfatta det material som nu ligger till grund för den ishall som nu byggs.

I juni 2001 presenterade SIK sin vision och förslag till arena för kommunledningen. Detta resulterade i en formell begäran till Kultur & Fritidsnämnden. Nämnden meddelade avslag på vår begäran med hänvisning till det ekonomiska läget.

Ett omfattande arbete med att söka medel resulterade i att SIK kontaktade lokala sponsorer, nationella fonder samt NHL-PA Goals&Dreams Fund. Detta ledde till att NHL´s spelarförbund visade stort intresse för att detta projekt skulle bli genomfört. SIK träffade den 15 september 2001 en representant för NHL-PA Goals&Dreams Fund , samt spelare från Colorado Avalanche som fanns plats, och presenterade projektet. Detta ledde till att SIK blev antagen som sökande och hade möjlighet till en större donation från NHL. SIK har blivit en erfarenhet rikare när vi ser hur ishockeyn i Söderhamn kan generera internationella kontakter på absolut högsta nivå.

Villkoret för att få medel från NHL var att andra finansiärer bidrog med minst lika mycket.

Tyvärr så hade sponsorerna, både lokala och nationella, inte möjlighet att bidra till uppförande av anläggningar.

Så möjligheten till bidrag från NHL gick om intet.

Trots alla motgångar så har SIK fortsatt arbetet tillsammans med kommunen. Med nya förutsättningar, bl a besparingar av drift- energi- och miljö, så kunde ett beslut fattas om att nu bygga ishallen.

Framtiden.

Ishockeyn i Söderhamns kommun med inomhusarena på Hällåsen går en ljusare framtid till mötes. Hur väl SIK då kan utveckla verksamheten tillsammans med andra klubbar, både inom ishockey och andra idrotter, är upp till dem som aktivt väljer att bidra med lite av sin tid och kunskaper för att våra barn och ungdomar skall kunna utöva idrott i någon form. Viljan och behoven finns, och det är nu förutsättningarna ges till utveckling.

Det som krävs är att vi alla som vill se en utvecklad ishockeyverksamhet i kommunen drar vårt strå till stacken.

Vi är många som idag har barn eller ungdomar som tillbringar sin tid på isen, eller som har ett stort intresse av ishockey.

Vem vet, i framtiden kanske det finns spelare i NHL från Söderhamn?

Söderhamns Ishockey Klubb

Anders Larsson                                           Magnus Rosén

Ordförande                                                 Hallprojektet

Det finns inget album kopplat till denna sida.